Mou (Limfjorden)

Landligge - mandag 30. juni.


Tidlig oppe i dag, og allerede kl. 8 ringer jeg til LP Yacht, som avtalt med innehaveren Lars Pedersen, sist fredag. Disse skal se om de finner feilen på autopiloten på båten, som oppstod på turen over Nordsjøen. LP lover å sende en reparatør, som vil være på bygga om 20 minutter. Som lovet kommer reparatør Elo til avtalt tid. Han går straks i gang med å feilsøke. Sigmund og jeg har på forhånd lagt til rette, og demontert deksler og annet, slik at han skal komme lett til komponentene, som består av en elektromotor med drev som driver roret, autopilot-instrumentet og computeren som styrer det hele.

Elo demonterter elektromotoreren og tar dette med til verkstedet (LP Yacht) som ligger en drøy kilometer unna. Etter frokost låner Sigmund og jeg syklene som tilhører havna, og tar turen opp til verkstedet, der Alo er i full gang med overhaling av elektromotoren. Vi sykler videre til det lille sentrumet i Mou, for å handle nødvendige dagligvarer på "Dagligbrugsen". 

Samtidig som vi kommer tilbake til båten, ankommer reparatøren, og monterer inn igjen drivenheten på piloten. Den virker fortsatt ikke som den skal, og blir demontert på ny for justering. Dette skjer ytterligere to ganger, og derved er den i orden mener Alo. Men - fortsatt er det en feil med styringsstrømmen til drivenheten. Denne feilen finner ikke Elo. Han har nå brukt mesteparten av arbeidsdagen, og mener at det og er en feil i computeren, som styrer det hele. Han snakker med sjefen sin ,Lars Pedersen i telefonen, som også kommer ned til båten. Han har prøvd å skaffe en computer for å prøve å skifte denne, men har ikke lykkes med dette. Vi blir enige om at vi forsetter seilasen og at når vi kommer til Århus (Egaa Marina), så skal vi ta kontakt med en autorisert Raymarine reparatør, som holder i Risskov, like i nærheten av havna i Egaa.

Lars Pedersen (LP Yacht) er en kunnskapsrik, utadvendt, sosial og ikke minst snakkesalig mann. Vi får en hyggelig og minnerik samtale som varer i over 2 timer, om båter, båtbransjen og mye annet. Da vi spør om det er drivstoffylling i Hals, som er den nærmeste havna (3 Nm) av noe størrelse, svarer LP at det ikke har fylling der, men at han kan komme med sin tankvogn ned på brygga neste morgen, noe vi synes er fint og avtaler dette.

Etter en middag som består av røde, danske pølser med tilbehør, tar vi en liten sykkeltur opp til sentrum. Da jeg er i ferd med å gå tom for glutenfritt brød, stopper vi ved den lokale bakeren som selvfølge nå er stengt, men en plakat på døren viser at han åpner igjen i morgen tidlig kl. 6:30. Jeg får ta en tur opp med sykkelen i morgen tidlig, for å sjekke om han baker glutenfritt brød?

Vi planlegger å seile til Anholt i morgen, og sjekker værmeldinga, som ser lovende ut. Anholt er en dansk øy, som ligger midt uten i Kattegat og er Nordens eneste tropiske øy. Øya er på bare 22 km2 og avstanden fra fastlandet og ut til øya er ca. 45 Nm. Seilasen er beregnet til å ta ca. 7,5 time. Vi får sjekke værmeldinga i morgen tidlig, før vi tar beslutning om vi skal gå dit, eller om vi skal dra sydover øst-kysten av Nord-Jylland.

Gjestehavna i Mou

I Mou ligger vi fortøy på egen brygge, like innenfor moloåpningen.
Elo fra LP Yacht er i gang med feilsøking på autopiloten

Kveldsfoto fra moloen i Mou østover Limfjorden mot Aalborg


Løgstør - Aalborg - Mou

Seilas dag 12 - søndag 29. juni


Det er en noe grå morgen, men med noen solglimt. I 7-tida dukker det opp en eldre Najad seilbåt med 4 yngre mennesker fra Thisted, som ønsker å ligge til på utsiden av båten min, mens de har et noe å ordne i Løgstør. Det går greit, og etter en halv time er de tilbake og skal videre Ø-over i fjorden. Vinden blåser Najad'en mot oss og jeg hjelper til med å skyve båten ut fra min båt. Najaden har baugpropell, men det hjelper lite når de ikke har strøm til å drive den med!

Det blåser friskt (8 m/s med 10 i kastene) i det vi legger ut fra brygga i Løgstør. Vi seiler i Aggersundet og mot Aggersund Bro. Brua har lav seilingshøyde over sjøen (3.8 meter) og vi må derfor passe på åpningstidene, som er hver halve og hele time.

Presis kl. 9:30 åpner brua og vi glir igjennom uten ventetid av noen betydning. Vi fortsetter Ø-over og kommer etter hvert ut i Nibe Bredding og videre med kurs for Aalborg. Det blåser friskt fra N i dag, og det er stor trafikk på fjorden. Svært mange seilbåter (og noen motorbåter) er på seilas i Limfjorden - noen Ø-over og andre V-over.

Klokka 13 fortøyer vi i "Skudehavna" rett V for Aalborg sentrum. Vi tar beina fatt og tar oss en tur inn til sentrum. Det er tid for en matbit, og vi besøker restauranten Casa Blanca, som ligger i nærheten av strandpromenaden. Her er det frokost-buffet (lunsj) med et utall av retter, delikat anrettet og det smaker godt etter noen timer på sjøen. Hyggelig sted, med god mat og jammen var det flinke servitriser også. 

Etter å ha tatt en runde i gågata og i Aalborg's restaurant-attraksjon; "Jomfru Anes gade" går vi i retning båthavna igjen. Det er stille i byen i dag - det er jo søndag. På tilbaketuren til båten, kommer jeg i prat med havnefogden i småbåthavna, som er en hyggelig og jovial fyr. Selvfølgelig heter har Per også!

Vel tilbake i båten kaser vi loss kl. 16:30 og går ut i Limfjorden igjen. Vi skal nå passere to bruer, og er avhengig at disse åpner seg, for å få nok seilingshøyde. Den første er en jernbanebru, og vi går rett gjennom uten ventetid. Ved den andre, som er få hundre meter etter den første, må vi vente i nesten en halv time, før den åpner. Danskene har et fint system med trafikklys og informasjontaver på bruene, som viser båtturisten når de bruene åpner, slik at en kan passere.

Været har bedret seg utover dagen, og det er nå sol og få skyer - fortsatt blåser det friskt. Temperaturen ligger på ca. 18 grader det meste av dagen. Vel ute av Aalborg fortsetter seilasen vider Ø-over i det godt merket lei, og i krok og sving. Dette pga det svært grunne farvannet - ofte bare 4 - 5 meters dybde. 

Vi fortsetter til den lille havna i Mou, som ligger 15 Nm fra Aalborg (2,5 times seilas). Hos LP Yacht (Lars Pedersen) i Mou, var det jeg hentet båten min for nøyaktig 4 år siden. Jeg har gjort avtale med nevnte Pedersen, på telefonen sist fredag, om at de skulle ta en titt på hva som er feil med autopiloten på båten. Denne sviktet som tidligere beskrevet, kort tid etter at vi tok ut fra Lista med retning Thyborøen vest i Limfjorden, sist torsdag.

I halv åttetiden fortøyer vi i sterk vind ved gjestebrygga i Mou, og like etter blir vi ønsket velkommen, med krav om havneavgift, av en hyggelig havnefogd. Han opplyser at serviceanlegget i havna er oppe hele døgnet og at WiFi er inkludert i havneleia. 

Dagens seilas: 40 Nm - 7 timer.


Løgstør - i det vi setter kursen Ø-over mot Aalborg

 Aggersund bro senker seg, etter at vi har passert
 Fortøyt i "Skudehavna" i Aalborg
Aalborg - problemer med balansen på denne!
"Uten mat og drikke duger helten ..." - god traktering på Casa Blanca i Aalborg

 Strandpromenaden i Aalborg


 Østover Limfjorden, fra Aalborg, er det mange som seiler i dag

Nykøbing (Morsø / Mors) - Løgstør (Vest-Himmerland)

Seilas dag 11 - lørdag 28. juni.


Det er en grå og trist morgen. Det har sippet og regnet i hele natt, og fortsatt er det ingen ting som tyder på oppholdsvær. Vi sjekker værmeldingene, og finner ut det det skal klarne opp midt på dagen. Vi venter derfor til nærmere kl. 13 før vi legger ut fra brygga i Nykøbing - i litt duskregn og skumle skyer. Det er flatt vann og vindstille i dag.

Vi "motrer" NØ-over, lang Ø-siden av Morsø, og kommer etter hvert ut i Løgstør Bredding. Øyene Fur og Linø passeres om SB-side. Litt duskregn det meste av dagens seilas, og vi seiler inn til Løgstør, som ligger omtrent midveis i Limfjorden - etter ca. 3 timers seilas.

I Løgstør ligger gjestehavnen NØ i Fredrik 7's kanal, som ble anlagt for å lette på skipstrafikken forbi Løgstør Grunde. Kanalen som er 4,4 km lang, ble åpnet i 1861 og ble benyttet fra til 1913, da Løgstør Grunde ble åpnet med en ny mudret renne, som var dyp nok (ca. 6 meter) for regulær skipstrafikk. 

Etter en spasertur "på byen", blir det, siden det er lørdag, risengrynsgrøt med tilbehør.

Dagens seilas: 18 Nm - 3 timer.

Vi forlater Nykøbing på øya Morsø - en stile, grå dag 

 Ved fortøyd i Løgstør

Kanalhavna i "Fredrik 7'd kanal

 Limfjordmuseet i Løgstør

Kveldsstemning i Løgstør

Thyborøn - Nykøbing (Morsø / Mors)

Seilas dag 10 - fredag 27. juni

Etter dusj og frokost, går jeg bortover havneområdet, på jakt etter en skipselektriker som om mulig, kan reparere autopiloten. Den sviket på gårdagens seilas over fra Lista. Første forsøk er på restauranten på brygga, der betjeningen jobber med å dekker bord. Mannen bak disken er velvilligheten selv, når jeg spør om han vet om noen som kan skipselektro. Han skaffer meg et telefonnummer til et firma i nærheten. Ringer dit, men den som svarer, er usikker på når de kan komme, og om de i det hele tatt har kunnskap om dette. 

Jeg fortsetter videre bortover brygga, og treffer på en hyggelig, eldre mann på sykkel, som står og prater med noen andre karer. Joda, sier han, jeg kan forsøke å få tak i en reparatør, som mulig kan se hva som er feil med autopiloten. Han tar sykkelen fatt, og etter 20 minutter er han på plass ved båten, og forteller at det vil komme en kar om ikke så lenge.

Det går neppe en halv time før det svinger inn en bil fra Thyborøn Skikpselektro, og en hyggelig, og seilbåt interessert reparatør, kommer ombord. Han feilsøker, og kommer til den samme konklusjon som Sigmund, at det er pumpen for autopiloten som driver kjeden som går til roret, som ikke går i inngrep. Noe mer får ikke han gjort, da han ikke har deler å skifte ut. Han har, i yngre dager, vært med seilskuta Statsråd Lemkuhl (hjemmehørene i Bergen) på seilas fra Tyskland til Bergen. Han forteller også at mannen på sykkel, var sjefen hans, og at denne var sykmeldt, og derfor tilfeldigvis befant seg på brygga.

Jeg tar telefonen fatt, og ringer til LP Yacht i Mou, som ligger få nautisk mil før det østre utløpet av Limfjorden. Det var på dette verftet at jeg hentet båten ny, for nøyaktig 4 år siden. Jeg treffer den hyggelige innehaveren Lars Pedersen, som gjerne vil hjelpe når vi kommer dit førstkommende mandag. 

Ved halv tolvtiden, i et flott vær (20 grader og tilnærmet vindstille) glir vi ut fra den store havna i Thyborøn, og setter først kursen ØSØ-over mot Oddesund. Her går det en bro over Limfjorden, som er alt for lav til at seilbåter kan gå under. I havneboka leser vi at broen åpnes kvart på og kvart over hver hele time, så det gjelder å være i posisjon ved broen, på disse tidspunktene. Vi treffer tidspunktet perfekt, og går direkte gjennom brosundet uten å måtte vende.

Kursen settes nå NØ-over i retning Sallingsundet. En halv time senere kommer det mørke skyer på himmelen og plutselig går vinden fra å være tilnærmet null, opptil 13 m/s. Regnet kommer også og det blir direkte ufyselig på fjorden. Dette været varer i ca. 1,5 time, hvoretter det klarner opp og solen titter på nytt. 

Etter å ha seilt i ca. 5,5 time, er vi i 17-tida, inne ved gjestebrygga i den gamle kjøpstaden Nykøbing på Morsø. En halv time tidligere passserte vi under den 26 meter høye brua over Sallingsundet. Sallingsundbroen forbinder fastlandet med øya Morsø (Mors kommune).  I administrasjonsenteret Nykøbing, ligger gjestehavna helt inn i byen, vi får en god kaiplass longside - rett ved havnekroa. Vi benytter anledningen, etter en liten sparertur i byen, å spise buffet på kroa på kvelden.

Dagens seilas: 35 Nm - 5,5 time.

Endelig er vi i Danmark og selvfølgelig må vi ha dansk gjesteflagg på plass i masta!
Oddesund bro er passert
I Nykjøbing blir det kveldsbuffet på havnekroa


Lista (Borshavn) - Thyborøn (Danmark)

Seilas dag 10 - torsdag 26. juni


Vi er opp før "fanden for sko på bena" - kl. 5 på morgenen. Det første som skjer er at værmeldinga for havstrekningen over Nordsjøen til Danmark, blir nøye sjekket, diskutert og vurdert. Det er meldt klarvær, sol, forholdvis lite vind og sjø. Bra dag for en lang seilas over åpent hav. Det blir en rask frokost, før vi gjør klar for å legge ut.

Det er 11 grader i lufta og blåser 7 m/s fra NNV, når vi løsner fortøyningene presis kl. 6:00. Det er en usedvanlig flott morgen (noe det også har vært på de fleste dagene siden jeg dro fra Lærdal 14. juni). Etter å ha kommet ut forbi moloen i Borshavn, settes kursen 147 grader, dvs rett mot Thyborøn i Danmark. Forventet ankomsttid er kl. 22 i kveld (16 timers seilas).

Underveis ligger vinden i området 6 - 8 m/s fra NV, og vi holder god fart - ca. 7 knop (vi forflytter oss derved 7 Nm pr timer, av en total distanse på ca. 100 Nm). Vi går for autopilot - plutselig begynner båten å gå i ring. Det viser seg at autopiloten har kuttet ut. Vi sjekker det som kan sjekkes kan: at alle fysiske stag som styrer roret er på plass, at alle elektriske koblinger sitter som de skal, at alle sikringer på komputeren som styrer systemet er hele etc. Men nei, vi finner ingen feil. Det er ingen krise - kartplotteren fungerer selvfølgelig som normalt, og vi kan styre båten manuelt med rattet. Med vind / bølger (ca. 0,5 - 1 m) inn på skrå aktenfra blir det en anstrengende jobb å ratte, for å holde stø kurs rett mot målet i Danmark.

Vi etablerer halvtimes vakter bak rattet. Etter hvert forlenger vi disse til tre kvarter av gangen. Vi veksler på rorvakt, og andre nødvendige ting, som bl.a. å lage mat. Men det er et nydelig vær, så vi nyter dagen. Temperaturen ligger på 10 - 12 grader, så vi er kledd i varme flytedresser ved godt med tøy under.

Underveis ser vi kun noen skip, som går langt ute, men ingen fritidsbåter - det er vel tidlig på sesongen, og ikke mange som tar turen fra Sør-Norge og over til vestkysten av Danmark.

Etter nøyaktig 15 timer i sjøen - kl. 21.00, seiler vi i den store havna i Thyborøen, og finner gjestehavna helt i nord. Thyborøen ligger V på Jylland, og ved innløpet til Limfjorden. Det er nå 16 grader og tilnærmet sommertemparatur så langt på kveld. Etter fortøying og tilkobling til strøm, blir det en rask ankerdram, med etterfølgende pølsemiddag. 

Dagens seilas: 104 Nm - 15 timer


Klokka 6 på morgenen vinker vi frarvel til Borshamn på Lista, og setter kursen rett mot Danmark

 Vel i havn i Thyborøn i Danmark
Kveldsfoto nordover Nordsjøen - fra Thyborøn

Egensund - Lista (Farsund / Vest-Agder)

Seilas dag 8 - onsdag 25. juni


Klokken har så vidt passert halv åtte, når vi er er på beina. Ute er det nydelig vær og blikkstille. Noen båter er allerede dratt ut, og andre er i gang med å klargjøre for seilas. "Nabo-båten" som tilhører en hyggelige, eldre amerikaneren, har allerede dratt ut, for seilas nordover til Bergen og Austrheim, der hans bestefar vokste opp.

Etter frokost er det noen småting, som trengs, og vi tar turen til en jernvare, som har de skruene vi skal ha, til å feste stagene som holder gummibåten til pushpit'en. Og skruene var til å med å få i løs vekt! Ellers skal det handles matvarer for en to, tre dager. Vi satser på å seile til Thyborøn (Danmark) i morgen (torsdag), hvis været blir gunstig, og det er ikke sikkert at vi får handlet der, nå vi kommer dit sent på kvelden.

Kl. 10:45 forlater vi brygga i Egersund, og setter først kursen til en annen brygge der en kan fylle drivstoff. Veldig greit å ha full tank ved overfarten til Danmark, forhåpentligvis på torsdag.

Videre fortsetter vi SØ-over kysten, og tar ut kursen rett mot Lista. Vi seiler og motorseiler noe, men vinden kommer etter hvert inn rett i hekken, og gjør det vanskelig å sette seil. Etter ca. 3 timers seilas forlater vi Rogaland og seiler inn i Vest-Agder fylke. Etterhvert dukker Lista Fyr opp i horisonten, som bekrefter at vi er på rett kurs.

Vinden øker på utover dagen, og ligger i området 8 - 12 m/s, fra NV-lig retning. I tillegg er det en god del sjø fra samme retning, noe som gjør at det blir den urolig seilas. Dette fortsetter helt til vi kommer innenfor moloen på Lista.

Når vi har fortøyd, har klokka blitt godt over fire, og vi tar et par ankerdrammer, før vi slapper av litt. Deretter blir det en Grandiosa og øl. På kvelden tar vi en liten spasertur i Borshavn, som tettstedet heter, der gjestehavna ligger.

I morgen skal vi opp i 5-tida, for å sjekke værmeldiga for Nordsjøen / Skagerak, for å se om det er en gunstig dag å foreta denne seilasen. Beregnet tid over til Thyborøn er ca. 16 - 17 timer. 

Dagens seilas: 34 Nm - 5 timer.

 
Vi forlater Egersund i stålende formiddagssol

Fortøyd ved Borshavn på Lista
Lista fyr i det fjerne - kveldsfoto

Tananger - Egersund (Eigersund / Rogaland)

Seilas dag 7 - tirsdag 24. juni


Oppe i 7-tida og inntar en solid frokost, før vi klargjør for seilas. Litt før kl. 9 er vi gang og seiler ut fra havna i Tananger. Kjekt og hyggelig at vi nå er to ombord - Sigmund (Hovrud) som mønstret på i Tananger i går kveld, er en kar som har mye erfaring med fritidsbåt. Været er flott, men 13 grader er ikke akkurat noen sommertemperatur. 

Vi passerer Jærens Rev på øst- / innsiden, og setter kursen sydover. Etter hvert får vi Obrestad Fyr om BB, og ser et flatt, vakkert og jordbruksrikt landskap (Jæren). Sol fra tilnærmet skyfri himmel. Det er ganske mange seilbåter på sjøen i dag - de fleste på nordgående kurs. 

Etter hvert ser vi Eigerøya, og setter kursen inn mot N-siden av den. Innselingen er grei, i et fint kupert, og spredt bebygd landskap. Det er kommet noen svært mørke skyer på himmelen og etter hver begynner det nå å regne så smått, men dette stopper opp idet vi når brygga i Egersund. Det går bare en times tid, så kommer solen tilbake, og temparaturen stiger ganske bra.

Sigmunds slektninger Liv Ingeborg og Geir (fra Ualand som ligger et par mil unna) kommer på besøk, og Sigmund inviterer til middag på Grand Hotell. Det hyggelige samværet fortsettter tilbake i båten, hvor det blir vist foto fra starten på denne seilasen og fra tidligere båtturer. 

Dagens seilas: 40 Nm - 5:45 timer

Påmønstret og godt kledd matros fra Leira i Valdres
Hyggelig besøk fra Ualand

Kvitsøy - Tananger (Sola / Rogaland)

Seilas dag 7 - mandag 23. juni.


Våkner til strålende sol fra skyfri himmel. Vinden har løyet noe inne i havna, men ute på sjøen blåser det fortsatt en god del.

I  halv-elleve tida, og med14 grader i lufta, slipper jeg fortøyningene. Utseilinga fra Ydstebøhanm, går SØ-over gjennom ei smal lei. Et sted er har den en bredde på kanskje bare 6 - 8 meter, og er markert med et "rekkverk" av tømmer. Så her er det enveis-kjøring, og ikke kjekt å møte noen i den smale passasjen. Straks jeg jeg ute fra land, settes kursen direkte mot Tananger, som ligger V for Stavanger. Tananger er kjent for sin oljebase, og var tidligere en travel friskeri- og loshavn.

Kl. 12:45 seiler jeg inn bak moloen, og setter kursen rett mot gjestebrygga som ligger helt NV i den store havna. Været er god og temparaturen er stigende. På det kjente "Hummeren" hotell, som ligger rett ved betaler jeg havneavgiften. En hyggelig "innfødt" kommer ut på brygga og lurer på om jeg skal ligge lenge. Dette da jeg ligger på brygga rett foran en slipp, som skal bruke senere på ettermiddagen. Med hans hjelp, forhaler vi båten på den andre siden av flytebryggen. 

Det blir til at jeg foretar litt "indretjeneste" i båten - jeg har jo bodd i den i 10 dager, siden avreise fra Lærdal, så jeg tar ut og rister puter og tepper, samidig som jeg støvsuger og vasker bad og dørk. Etter en liten matbit, tar jeg en tur på butikken. Det viser seg at til den er det nærmere 1,5 km, hver vei. På Kiwi harndler jeg en god del, og det blir to fulle bæreposter. Det blir en tung tur tilbake til båten.

Utpå kvelden ringer Sigmund (som skal komme i kveld og være med på overfarten til Danmark). Han er fortsatt på Gardermoen, der han melder at det har blitt en forsinkelse på flyavgangen hans til Sola (Stavanger Lufthavn). Jeg tar en dusj i det fine servicebygget til båtforeningen, og forbereder litt varmt til kvelds. Sigmund kommer like før kl. 21, og vi får en hyggelig prat, før vi "tar kvelden" et stykke over midnatt.

Dagerns seilas: 10 Nm - 2:15 timer


Kvitsøy - smal utseiling fra Ydstebøhamn 
Havnefoto fra Tananger








Kvitsøy (Rogaland)

Landligge - søndag 22. juni

 

Flott vær når jeg titter ut idag - men kun 8 grader. Det stiger fort når sola kommer. Fortsatt en lei - ca. 12 - 13 m/s og fortsatt fra NV. 

Etter frokost sjekker jeg værmeldinga på Yr.no, som viser mye vind i hele dag, men betydlig bedre fra i morgen tidlig, og noen dager framover.Jeg utsetter derfor avreise til Tanager, til i morgen - mandag. I morgen kveld kommer Sigmund (Hovrud) til Tananger, og han skal være med sydover kysten av Jæren og over til Danmark.

Det blir til at jeg tar en ryddesjau i båten. Stuerommet under benken i cockpit blir tømt, det blir systematisert i plastkassene, og satt på plass igjen. Det samme i rommene i kjølsvinet. I tillegg blir alle væskenivå på motor sjekket, samt sjøvannsfilteret som blir renset. 

Etter litt enkel formiddagsmat, blir det en fottur i vakre Ydstebøhamn. Tar først stien opp til Fyret - videre bort til Trafikkstasjonen. Her overvåkes skipstrafikken hele døgnet, fra Bømlofjorden og til ned på Jæren. I tillegg skaffer stasjonen los til de båten som skal ha denne tjenesten. 

Jeg tar en tur rundt i tettbebyggelsen, og får mange fine foto av denne fine øya, ytterst i Boknafjorden - midt mellom Skudeneshavn og Stavanger. Tror dette er det vakreste stedet jeg har besøkt på kysten. 

I havna er det forholdsvis stille, men sent på kvelden kommer det inn to seilbåter. Hører at de plundrer litt med å legge til i den sterke vinden - selv med baugpropell. Jeg får ta en titt på disse før jeg seiler ut i morgen - til Tananger. En distanse på 12 Nm / 2 timer.  



Ydstebøhamn - Fyret og gjestehavna
Ydstebøhamn - begyggelse og gjestehavn
Ydstebøhamn - Fyret og Trafikksentralen


 

Langevåg (Bømlo / Hordaland) - Kvitsøy (Rogaland)

Seilas dag 5 - lørdag 21. juni


På beina kl. 7 - tenker å dra ut i 9-tida og smører brødskiver, både til frokost og til nistepakke underveis. Skal seile over de værutsatt havnområdene "Sletta" og Boknafjorden. Det er meldt noe bølger og vind, og det er ikke sikkert at det er så greit å gå under dekk underveis, for å lage mat.

Det har vært kjølig i natt - var bare 9 grader når jeg gikk til sengs i går kveld, og det samme er det ved 7-tida i dag. Det er en grå, og nesten vindstille morgen, men innen jeg er reiseklar ser jeg en svak sol, bak en tynt skylag, temperaturen har nå steget til 13 grader. I det jeg seiler ut fjorden fra Langevåg, stikke sola igjennom skydekket og det blir mer og mer blå himmel.

I det jeg er ute av den lange vågen (1 nm) i Langevåg, og setter kursen S-over Bømlafjorden, kommer vinden fra NV, som meldt. Heiser forseilet, men med en vindstyrke på 5 - 6 m/s, blir det litt for lite drag i seilet, og jeg motorseiler på lens forbi "Bloksen" og mot nesset ved Ryvarden Fyr. Skjæret "Bloksen" har en tragisk histore, da hurtigbåten "Sleipner" en mørk november-natt i 1999, grunnstøtte på "Bloksen". 16 mennesker omkom og 69 ble reddet.

Etter passering av Ryvarden fyr dreies kursen noen grader mer mot S, og derved får jeg vinden rett akter og det blir vanskelig å seile. Like etter passeres fylkesgrensen til Rogaland. Etter et par timer seiler jeg inn i Smedsunden som går gjennom Haugesund sentrum. Videre ut i Karmsundet og jeg får Karmøy om SB. 

Etter at jeg har passerer S-siden av Karmøy, og skimter Skudeneshavn om SB, seiler jeg ut i Boknafjorden. Det er sterk vind fra NV og bølger / dønninger som gjør at overfarten til Kvitsøy blir en skikkelig huske-seilas. Kanskje det ikke er så lurt å seile inn til Ystbøhanm fra NV, som planlagt? Innseilinga går jo i retning SØ-over, og kanskje bølger og vind står på rett inn? Når jeg kommer til innseilinga, ser jeg at det er betydelig smulere farvann innenfor, men åpningen inn er forholdsvis smal, og det er ganske urolig sjø utenfor. Men med god styringsfart går det fint, og med ett befinner jeg meg plutselig i rolig farvann. 

I Ydstebøhamn er det godt med bryggeplass og jeg kan neste velge. En hyggelig Rogalending kommer og tar imot fortøyningen. Det blåser godt i havna.

Kvitsøy er en fantastisk vakker øy, og er egen kommune med i overkant av 500 innbyggere. De aller fleste av disse er bosatt i kommunesenteret Ydstebøhamn. Her ligger også gjestehavna, og på en høyde over "byen" ligger Kvitsøy fyr og Kvitsøy trafikksentral som overvåker skipstrafikken.

I og med at det er lørdag, blir det en god posjon (eller to) risengrynsgrøt, før det blir en liten spasertur i sentrum, for å få noen gode foto.


Dagens seilas: 35 Nm - 6 timer 

"Stavangerfjord" som er på vei nordover Bømlafjorden mot Bergen
Ryvarden fyr i sikte!
 Haugesund passeres i 12-tida
 Smal innseiling til Kvitsøy fra NV


Innseilinga til Ydstebøhamn på Kvitsøy

Langvåg (Bømlo / Hordaland)

Landligge - torsdag 19. juni / fredag 20. juni

Torsdag 19. juni.

Det ble en svært urolig natt. Etter å gått til seng i 24-tida, hører jeg at vinden forårsaker at noe slår i riggen (mast, vant og bom?). En slags metallklang som er forferdig irriterende å ligge å høre på. Lyden forplanter seg i båten, men jeg drøyer i det lengst (kanskje en halv time) før jeg får på meg fillene, og går ut på dekk. Ut er det kjølig, duskregn og sterk vind. Joda, jeg mener å finne årsaken, ganske raskt - da det ser ut som bom-uthalet er blitt slakt og slår mot bommen, noe jeg "tighter". Så langt, så vel. Men nei, etter å ha kommet i seng igjen, går det kanskje 10. min., og djevelskapet er på nytt igang! På med klærne nok en gang og på dekk igjen. Stripser det som kan stripses kan av tauverk, strammer opp og tenker at nå er den saken biff. I seng igjen og denne gangen tror jeg bare det tar 10 minutter før hevelte er løs på ny. På fjerde forsøk finner den virkelige årsaken: Før jeg reiste fra Bergen, heiste jeg noen vimpler på en snor som var festet til det nedre salingshornet på masta. Ved spesiell vindretning og styrke, blafrer vimplene sterkt og enkelte ganger slår bort i undervantet (wire som hoder masta på plass). Klokka er nesten halv tre da jeg stuper til køys og sovner godt tross en sterk forbannelse, som må kjøles ned.

Tross nattens strabaser kommer jeg meg på beina i ni-tida. Det er 12 grader og grått, men utover formiddagen kommer solen. Fortsatt mye vind. Rydder og har litt indretjeneste i båten. Bergenseren med Hallberg Rassy'n kommer på brygga og er pratesjuk. Han har hatt en reparatør i båten sin i dag og skiftet gearkasse. En kostbar fornøyelse til ca. 40.000. Ikke nok med det, samme reparatør finner også en istykker-rustet rørstuss inn på holderen for sjøvannsfilter. Og da denne delen må skaffes, får han ikke gjort dette før i morgen (fredag). Men som den gode sjømann Bergenseren er, så vil han ikke ta noen sjanser, og derved blir det for han, nok en natt med landligge i Langevåg. 

Etter litt lunsj blir det på med joggeskoene, for en aldri så liten fottur. Ser på en informasjontavle, at det er et sted som heter Eidesvik, på vestsiden av sørspissen av Bømlo. Dit er det kun ca. 2 km. og en spassende utflukt. I Eidesvik går det ferje til fiskeværet Espevær, og dit hadde jeg planlagt seilas, noe som været setter en stopper for. Veien til Eidesvik (der det står navnet Eidesvik på det fleste postkassene) går i flott, kuppert kyst-terreng, men mange flotte, store og særdeles velholdt boligeiendommer. Tydeligvis at olje, oljeservice, fisk og annet har skapt betydelig velstand på store deler av Vestlandet. Etter et besøk på stedets "Spar-butikk", som ligger 100 m fra brygga og er en del av "Langevåg Bygdetun", går jeg tilbake til båten. Temparaturen har nå steget til 18 grader, men med sterk vind, må en kle seg godt. Utover kvelden blir det "Trøndersodd" til middag, og en sjekk av værmeldiga for de kommende dagene. Ser ikke bra ut i morgen heller, men på lørdag skal værforholden bedre seg - så jeg satser på å bli liggende i Langevåg til lørdag morgen.

Fredag 20. juni. 
 
Etter en svært rolig natt våkner jeg opp til en strålende morgen - i 9-tida, sol og 13 grader ute, men det blåser fortsatt sterkt - opp til kuling styrke fra NV. Etter en solid frokost (som vanlig) og en spasertur på brygga, blir det litt kontorarbeid for Lærdal Båteigarlag, og ellers litt sjekk av værmeldingene for i dag og i morgen. 

I dag blåser det forsatt liten kuling på "Sletta", som er et åpen hav-område mellom Bømlo og Haugesund. Synes det er litt formye vær å seile i idag, men for morgendagens del, ser det betydelig lysere ut - ved Ryvarden fyr er det meldt sol, laber bris med 6 - 8 m/s NV og en bølgehøyde på 0,5 - 1,0 meter. Det betyr bra seilvær. Tenker jeg tar en stopp i Haugesund og går videre til Kvitsøy, dersom værmeldinga innfrir. 

Etter en enkel lunj, tar jeg en fottur lang landevegen utover sydsiden av Vågen. Så ved innseilingen på onsdag kveld, at det var mye virksomhet langs sjøen her. Vegen stopper et par km lenger framme, ved et maritimt industrifelt og her ligger også ferjeleiet der en kan reise over til Buavåg i Sveio, på fastlandet.

Vel tilbake på brygga kommer det en staselig 38 fot Najad seilbåt inn til brygga for å tanke drivstoff. Båten har det flott navnet: "Endelig". Jeg tar imot tampene og kommer i prat med eierne som er et hyggelig, velvoksent par, hjemmehørende her i Langevåg. De kjøpte båten ny og hentet den på Orust i 2006 - et skikkelig smykke av en båt.  Nå skal de på seilas til Ålesund.

Sjekker værmeldingen på Yr.no, og denne viser fine forhold i morgen formiddag: 5 - 8 m/s ved Ryvarden fyr, og 8 - 9 m/s i Boknafjorden. Så i morgen blir det seilas til Kvitsøy via Haugesund. 

Tar en liten sjekk på båten, og fyller vann på ferskvannstanken, før det blir middag med norske jordbær til dessert, litt TV og forhåpentligvis en god natts søvn.

Det ble ingen tur til Espevær denne gangen, men kanskje neste år?
Ferjeleiet mot fastlandet - ytterst i Langevågen
Staselig Najad 38 - ved avgang til Ålesund


Bekkjarvik - Langevåg (Bømlo / Hordaland)

Seilas dag 4 - onsdag 18. juni

 

Når jeg står opp er det litt grått og kun 12 - 13 grader. Solen kommer etter hver utover formiddagen. Har tenkt å være en natt til i Bekkjarvik, men når jeg sjekker værmeldingen på Yr, ser jeg at det blir gunstig værforhold utover ettermiddagen / kvelden i dag - men det for morgendagen er det meldt litt i overkant, med liten kuling. Beslutter derfor at jeg seiler ut i ettermiddag.

Rusler litt på brygga og tar deretter en liten fottur til Selbjørsbrua, som går mellom Huftarøy og Selbjørn (og som jeg seilte under når jeg kom i går kveld). Jeg får der noen gode foto både sørover og nordover. Etter at jeg kommer til havna igjen, ser jeg at det kommer inn en stor (60 fot?) Fireline Squadron. Dette er en charterbåt, og når jeg tar imot fortøyningene, kjenner jeg igjen eieren, er en kar med navn Riiber fra Vik i Sogn. Sigmund (Hovrud) og jeg traff på han for et par år siden på brygga i Fjærland. Har er på dagstur med 8 russiske turister som ferierer i Alverstrømmen. Blomsterbutikken og polet får kjøpesterkt, russisk besøk. Blomster for 5.500 kroner og en trillevogn fra polet er ikke å forakte. 

Presis kl. 16:00 blir det avreise fra Bekkjarvik. Når jeg skal krysse Selbjørnsfjorden, får jeg gunstig seilvind - 10 - 12 m/s fra NV og det blir en fin seilas. Når jeg seiler inn i Engesundsleia må jeg endre kursen mer ØSØ og derved vinden rett akter. Seilet tas derfor ned. og det blir å gå for motor videre. Ruten går nå mellom Stord og Bømlo. Får Stokken (Stord lufthavn) passeres om BB. Når jeg runder Mosterøy må kursen endres SV og jeg forsøker å sette seil, men pussig nok så dør vinden ut, og seilet må inn igjen. I det jeg kommer ut i Bømlo-fjorden kommen vinden igjen, men det begynner også å regne og jeg ønsker å komme fortest mulig i havn. Følgelig blir det motorkjøring til jeg er inne i Langevåg kl. 20:45. Kun en annen gjestebåt i havna - en pensjonert Bergenser med en flott Hallberg Rassy 43, som hadde kjørt istykker gearkassen, og ventet på reparatør i morgen. Han er også på seilas til Danmark, sammen med kona. I halv-tolv tida kommer det også inn en 38 fot Lagoon katamaran, som skal på slipp i morgen. Fortsatt regner det litt.

Dagens seilas: 27 Nm - 4:45 timer

Flott kystlandskap nv-over fra Selbjørn
Charterbåt fra Vik i Sogn med kjøpesterke russiske turister
Vel fortøyd i Langevåg på Bømlo

Bergen - Florvåg (Askøy) - Bekkjarvik (Austevoll / Hordaland)

Seilas dag 3 - tirsdag 17. juni


Oppe i halv-åtte tida og slipper kai rett etter kl. 9. Sol, noen små skyer, 16 grader og 5 m/s fra NV. Mye trafikk i Vågen og jeg må vente litt pga. at det er et stort ankerhåndteringsfartøy som skal til kai. 

Etter hvert settes kursen rett over Byfjorden til Florvåg på Askøy. Her fyller jeg drivstoff i ei lun havn, der jeg har vært inne tidligere.

Videre S-over under Askøybroen får jeg "god bør" og setter seil. Vinden varier fra romt slør og til lens på båten. Snart møter jeg Statsråd Lemkuhl, som er på N-gående kurs, etter å ha vært på skjærgårds-cruise med Asiater. Når jeg seiler ut i Korsfjorden får jeg vinden rett akter, og dette gjør det vanskelig å sette seil på rett side. Litt plundrete når en får vinden slik og seiler alene, så jeg velger å ta ned seilet og heller "motre" litt.

Jeg kjører nå inn i Austevoll kommune og etter passering av brua rett vest for Storebø, får jeg gunstig vind og drar ut forseilet. Seiler her romt slør og lens helt til Selbjørsbrua rett før innseilinga til Bekkjarvik. 

På flytebrygga i Bekkjarvik står det to hjepsomme karer, og tar imot tauene. Den en er fra Sotra og har en Bavaria 42 - den andre, er en pensjonist fra Radøy som er på demonstrasjonseilas med en ny Clipper Traweller, for en båtforhandler i Stavanger. Klokka er 16:00 og det er fin sol, men fortsatt en del vind - kanskje litt i overkant.

Bekkjarvik er et flott sted, der alt er senterert rundt havna: flott kjøpesenter, et berømt flere hundre år gammelt gestgiveri, butikker og velstelte eiendommer. Etter litt mat blir det en liten spasertur til en ny kjempflott marina rett syd for sentrum. Ellers en liten tur på butikken.

Dagens seilas: 28 Nm - 6:45 (inkl. en stopp i Florvåg).


Statsråd Lemkuhl har vært på skjærgårdscruise
Fin seilas i flott kystnatur - her i "Engesunds-leia"
Bekkjarvik på øya Selbjørn - oser av velstand pga fisk og oljevirksomhet

 Ærverdige Bekkjarvik pensjonat

Bergen (Hordaland)

Landligge - mandag 16. juni


Det har vært en rolig natt, tross forventninger om noe helt annet. Frisk og rask i halv ni-tida, og det blir en solid frokost (egg og bacon). Fortsatt vind fra NV og ca. 15 grader i lufta.

Etter frokost tas spaserskoene (joggeskoene) på, og jeg tar først en tur utover brygga. Det er mega-seilyachten som ligger ved siden av Statsråd Lemkuhl, som er de første av dagens mål. "Hyperion", som er navnet på båten, ble bygget i nederland av Royal Huismann i 1998, er 47 meter / 155 fot lang, 9,5 meter bred og har en karbonfibermast på hele 59 meter. Når båten ble bygget var den verdens største "Sloop". Båten er fantastisk vedlikeholdt og framstår som ny. Den har plass til 6 gjester og har et mannskap på 8. Båten eies av en riking fra California og går i charter - kan leies for 97.000 USD pr. uke. I tillegg kommer selvfølgelig havneavgifter og drifstoff.

Etter å drømt meg bort en stund, og tatt et godt antall foto av Hyperion, går turen videre til Clas Ohlson, som ligger i Bergen storsenter ved bussterminalen, som er en god spasertur fra brygga. Det er et par "dubbeditter" som fremdeles mangler, og som jeg finner der. Deretter er det en Expert-butikk som får besøk, for div. festebeslag til GoPro kameraet mitt. 

Det et vanvittig forlkehav i Bergen sentrum i dag - det minner mest om Fagernes under "Rakfiskfestivalen". Det ligger cruiseskip inne. Sammen med andre turister og utlendinger av alle nasjonaliteter, og selvfølgelig et mangefold av Bergensere og andre vestlendinger, gir dette stor trafikk i sentrum.

Eller blir det en tur på butikken - "mat må en ha"! Tar også og vasker av salt som sitter på båten etter sjøsprøyten de første seilas-dagene. 


Også andre som er på seiltur - Mega-yachten: "Hyperion"
Folksomt i Bergen en fin sommerdag!