Sommerens seilas - "På tokt i SØDERLED" del 2 - er nå avsluttet

Til familie, slekt, venner og bekjente!

Årets sommer-seilas ble egentlig to seilaser - delt av en herlig, tre ukers landligge i Egå Marina, få km nord for Århus. I disse tre ukene ble båten brukt til sommer-bolig for Randi og meg, og vi hadde fine, varme og hyggelige dager, sammen med Stian, Ørjan, disses samboere og barnebarn. Det ble også et par korte seilturer med Birk, Vetle, Line, Ørjan og Stian ute i "Århus Bugt".

Del 2 av sommerens seilas startet (etter 2 uker hjemme på Fagernes), fredag 15. august i Egå og ble avsluttet med hjemreise en uke senere. Gjennom denne uken foretok gjeste-seiler Jens (Ingebrigtsen) og jeg en seilas fra Århus, via Samsø (Ballen) og Djursland (Grenå) til Mou i Limfjorden, der det var bestilt vinteropplag for båten. Det ble derfor ikke noen nord-gående seilas til Sognefjorden og Lærdal denne etter-sommeren. Del 1 av sommerens seilas (Lærdal - Århus), finner du tidligere i denne bloggen.

Været denne siste seilasuken i 2014, ble en utfordring - men det ga også nyttige erfaringer og opplevelser. Det blåste stort sett alt for mye de fleste dagene, og selv om det var mange dager med sol, så hadde vi også en god del regn og regnbyger. Det ble derfor mye landligge, men også det kan ha sine fordeler, når det gjelder å få sett seg litt omkring på land.

Følgende fakta kan oppsummeres, fra siste seilas-uka: 
    • Seilt distanse:                   118 nm
    • Antall seilasdager:            3 dager i sjøen
    • Antall havneanløp:            3 havner
    • Antall timer i sjøen:           26 timer
    • Antall landligge-dager:      5 dager
    • Gjesteseiler:                      Jens Ingebrigtsen

Neste sommer ....... 

Når det engang kommer - neste sommer - som det lyder i sangen, vil båten ligge i god posisjon for seilas i Syd-Skandianviske farvann. Når, hvor og hvorledes seilas- sommeren 2015 vil bli, blir planlagt kommende vinter.

NB: Dersom du ønsker å se bloggen fra seilasen til Nord-Norge i 2013, så finner du den her: http://sanselos-seilas2013.blogspot.no/


Fagernes 5. september 2014
Med maritim hilsen
SkipPer


Vakker solnedgang i Egå Marina
 

Mou (Himmerland / Limfjorden)

Hjemreisedag - fredag 22. august

Etter en god dusj i det flotte og koselige servicebygget, her i Mou havn, blir det en rask frokost. Klokka er ikke mer en 7 på morgenen, men vi skal pakke oss ut av båten innen kl. 9, da gutta fra LP Yacht kommer, for å klargjøre rigg og båt for vinteropplag. 

Presis på slaget 9, står servicesjef Fritz på brygga, klar til å gyve løs på seil og rigg. Vi leverer båt-nøklene til Fritz, og  pakker med oss resten av sakene våre, tar bilen og kjører opp til Lars Pedersen, som er eier og leder av LP Yacht. Vi har en avtale med han om å komme innom før vi reiser. Lars er en svært hyggelig og service-minded person, og han har kokt kaffe når vi ankommer. Tiden går fort i godt selskapet, og etter hyggelig og interessant prat om båter, båtbransjen og mye annet båtrelatert, er klokka blitt over 10 på formiddagen. Vi tar en siste tur nedom havna, for å se at arbeidet med å rigge ned båten går sin gang, før vi starter turen med å kjøre de 92 kilometrene til Hirtshals, der vi skal ta ferjen til Larvik, for videre hjemreise til Krokkleiva (Jens) og Fagernes.

I det vi forlater Mou havn, passerer Aalborg og sitter i bilen nord-over mot Hirtshals, synker det inn over meg at nok en svært vellykket seilas-sommer over. Det er også godt å tenke på at nå behøver jeg ikke har noen bekymring for båten i vinter. Dette i og med at den i løpet av noen timer, vil stå godt og frostsikkert plassert, på "Båt-hotellet" i Mou. En etterfølgende epost fra Lars Pedersen (LP Yacht), med foto, bekrefter dette.



Mou - her er båten heist på land
Mou - "Sanseløs" sjekker inn på "Båt-hotellet"

Mou (Himmerland / Limjorden)

Landligge / klargjøring for vinterlagring - torsdag 21. august

Vi er i gang allede i 9-tida, etter en god natts søvn, som vi virkelig trengte, etter gårdagens hektiske, lange og slitsomme seilas. 

Etter en solid frokost (som alltid), begynner vi å planlegge dagen. I dag skal vi klargjøre båten for vinteropplag - det er mye som skal pakkes med hjem, og mye skal ordnes før gutta fra LP Yacht kommer i morgen tidlig. Disse skal ta ned seil, demontere mast og øvrig rigg, heise båten opp på en transportvogn og kjøre båten inn i lagerhallen til LP Yacht, der båten skal stå trygt og frostsikkert kommende vinter. 

I halv tolvtida kaster gutta fra Bodø og Oslo loss, med den nye Bavaria'n på 37 fot. Forhåpentlig har de nå fått renset fersk-vannstanken tilstrekkelig, etter fadesen med fylling av diesel på feil tank, et par dager tideligere. De skal seile non-stop til Son for å delta på Hollænder-seilasen, som starter der lørdag morgen. Det blåser fortsatt mye, så de får nok en frisk seilas nordover.

Bilen min, med Ford's treffende varebil-betegnelse: "Connect" står fortsatt i havna i Egå, like nord for Århus, der vi forlot den sist fredag (15. august), da vi starten siste seilas-uken for denne sesongen. Det er ca. 12 mil fra Mou til Egå, og Jens tar på seg oppdraget med bil-henting, mens jeg ordner, pakker og klargjør båten for vinteropplag. Han er heldig og får haik med en kranbil inn til Aabolg. Denne har vært i havna og heist et par båter på vannet. Sjåføren er en svært jovial og sosial type, som kjører Jens helt inn til jernbanestasjonen i Aalborg sentrum, hvor han tar tog til Århus, og derfra drosje ut til Egå Maria.

Tidlig ettermiddag seiler det inn en eldre Maxi seilbåt, og legger seg aktenom båten min, på gjestebrygga. Det eldre ekteparet ombord forteller at dette er deres første båt, og at det er kona som har vært pådriveren i båtanskaffelsen. Paret er fra Struer SV i Limfjorden, og kona forteller at hun har reist gjennom Valdres på tur til Hemsedal, da hun som ung var "pige" hos en norsk familie, bosatt i Oslo.

Jeg vasker både seil og båten utvendig grundig, og gummibåten som nå ligger på brygga, får også en omgang med vaskekosten. Etter hvert kommer Jens tilbake fra Århus med Connect'n. Vi pakker som besatt i bilen, det som ikke skal ligge i båten i vinter. Gummibåten blir lagt opp ned på fordekket og surret fast. 

Det blir en liten biltur opp til Mou sentrum, som  ligge ca. 2 km fra havna. Her blir de siste, små matinnkjøp gjort. Det er ikke så mye som skal handles, i og med at vi skal reise hjem i morgen tidlig.

Utpå tidlig kveld er vi klare - nå er det kun mat, toalettsaker og skittentøy som ikke er pakket i bilen - det må vi ta i morgen tidlig. Jens som er kveldens kokk, disker opp med Entrecote, fløtegraterte poteter og grønnsaksalat. I tillegg til det, noe passende og godt i glassene.  Dette blir avskjedsmiddagen for ukas seilas, og slutten på båtsesongen 2014.


Ny Bavaria 37 Cruier - nordmenn på jomfru-tur til Norge
"Embla" av Bodø forlater Mou og setter kursen for Norge
Avslutningmiddag ombord i "Sanseløs"

  

Grenå (Djursland) - Mou (Himmerland / Limfjorden)

Seilas dag 3 - onsdag 20. august

Vi er tidlig på beina - det er sol med noen skyer og 13 grader. Det blåser nå 8 - 9 m/s i havna, og det ser ut som om vinden har løyet litt fra i går. 

Vi ligger fortøyd med vinden rett mot BB side, og når vi skal ut fra brygga, trenger vi hjelp til å holde baugen. Dette da vi har fortøyd med baugen mot brygga, og akterfortøyninger mot påler. På begge sider er det tyske båter, og mannskapet på disse bistår oss, i det vi bakker ut fra brygga. 

Begge de tyske båtene er på hjemtur. Den ene, en nyere Najad 44, med et hyggelig eldre ektepar hjemmehørende i Kiel, har vært på norske-kysten og de snakker varmt om Lysefjorden. Den andre tyske båten, som er en tre-seiler, har sin hjemmehavn i Flensburg - forteller paret ombord.

Klokka er 08:40 når setter kursen N-over kysten av Djursland, og heiser forseilet. Det blåser friskt utpå - 10 - 12 m/s, fra VSV. Vi gjør forholdsvis god fart, og vi har vinden inn på skrått BB akter. Dette ser riktig bra ut.

Etter ca. en halv time passerer vi det flott fyret på Fornæs, som er Jyllands østligste punkt. Nå dreies kursen mer NNV-over, og vi ser kysten med de flotte kalk-klippene ved Karlby om BB. Etter ytterligere ca. 1,5 time passerer vi (forholdsvis lang fra land) det nord-østre punktet på Djursland, der det strategisk plasserte Gjerrild fyr ligger. Fyret varsler om det svært grunne området innover mot land (2 - 5 meter). 

Vi har nå satt kursen rett mot Hals, som ligger ved innløpet til Limfjorden - kursen er NNV-over. Etter hvert som vi kommer lenger og lenger fra land, bygger bølgene seg opp fra VNV og vinden øker til 13 - 16 m/s, og med opp til over 19 m/s i kastene - stiv til sterk kuling. Vi har til nå hatt oppe litt av forseilet og motorseilt en stund, men nå ruller vi seilet inn, og går bare for motor - det blir litt i overkant å ha oppe seil i slik vær. Bølgehøyden er nå 2 - 3 meter, og noen på +/- 4 meter. Det blir en svært urolig seilas - høyt opp og langt nede, og et slit å holde kursen. Farten blir også deretter - fra i overkant av 5 knop og til i lengre perioder godt under 4 (målt på GPS'en)! I tillegg slår sjøsprøyten inn over båten, og rett som det er får vi en salt dusj. Vinden har også dreid mer mot NV og vi får den til tider rett imot. Vi har forlengst feIstet oss i sikkerhetslinene, slik at en ikke skal ha muligheten å falle overbord, i den urolige sjøen.

Etter ca. 5 timer / 23 Nm får vi en støkk! Motoren som har gått trofast på ca. 2.500 o/min, stopper plutselig - etter å ha gått noen sekunder på tomgang. Jens og jeg ser på hverandre! Hva f..... er det som skjer? En sjekk av div. i motorrommet, gjør oss ikke noe klokere - ingen feil å se. Vi blir liggende å drive i den opprørte sjøen, og det er ikke lett å bevege seg ombord. Vi driver SØ-over med vinden og bølgene. Drivstoffmangel? Nei, vi har minst 90 liter på tanken. Men for sikkerhetsskyld henter Jens fram reservekannen med 10 liter, og fyller på denne, selv om vi er sikre på at det er drivstoff på tanken. Litt av et C-moment å få fylt i dette været, da påfyllingslokken ligger under pushpit'en og på utsiden av cockpit-karmen. Men etter litt plunder og samarbeid, går det bra. 

Jeg prøver flere ganger å starte motoren på nytt. Det starter som den skal, og går litt på tomgang, men når jeg skal øke turtallet, så stopper den. Minner mistenkelig om drivstoffmangel? Kan motoren har dratt luft, pga den store bevegelsen i båten? Jeg forsøker å pumpe på drivstoffpumpen et par ganger, for sikkerhets skyld. Kan det være skitt i drivstoffet?

Vi ruller ut litt av forseilet, slik at vi får litt fart på skuta, og setter kursen mot Hals igjen. Men vinden kommer da rett forfra, slik at vi må falle av litt østover. Jeg prøver å ringe kamerat Sigmund hjemme i Valdres, for å få tips ifm motorstansen, men det er dårlig dekning på mobiltelefonen, så langt fra land. Etter flere forsøk, lykkes jeg endelig å komme gjennom. Men Sigmund kan ikke helt skjønne hva som har skjedd. Får noen tips av han om hvordan jeg kan lufte drivstoffsystmet. 

Det vil bli en lang seilas inn til Hals, og med vinden rett imot, må vi krysse mye, distansen blir da svært lang, og vi er da neppe i havn før mørket kommer. Mens dette har skjedd, har vi starten motoren, og latt den gå 10 - 15 min. på tomgang, uten at den har stoppet. Jeg tenker jeg får prøve å sette på turtall igjen, uten at jeg har den helt store forventningen. Men - plutelig tar den troløse, og tidligere alltid trofaste Penta'n tak igjen, og later som om ingenting unormalt har skjedd! Merkelig?

Vi har nå "balet" med dette en times tid, og vi holder litt pusten de første nautisk milene, før vi kan slappe av, og slipper å tenke på å få nattseiling inn mot Mou. Men slappe av og slappe av, fru Blom, vi må forsatt være på "allerten", for å holde kursen i den opprørte sjøen.

Etter nærmere 8 timers seilas er vi inne i den godt merkede og mudrede leia inn til Limfjorden. Mens vi går innover leia, ser vi en seilbåt om BB. Den kommer også sørfra, men går nærmere land, og har tydelig kurs for Hals og Limjorden. Vi seiler altså mot samme mål. 

Vi registerer at mannskapet nå er i ferd med å ta inn seilet, og går derfor opp mot vinden. Når vi kommer så nær at vi kan skimte personer ombord på båten, som fører tysk flagg, (kanskje 7 - 800 meter), fløytes det tre støt i et signalhorn. Dette gjentar seg noen ganger, samtidig som vi ser noen som vinker til oss. Vi snur og seiler mot båten, da vi tror den ønsker vår hjelp. Når vi imidlertid er så nærme at vi tydelig kan se personene ombord, så vinker de avvisende - at vi ikke behøver å komme. Vi snur derfor igjen og forsetter leia innover mot Limfjorden. Etter litt tid, hører vi det blir livlig kommunikasjon på VHF'en (nødradioen). Det virker som tyskerne kommuniserer med noen på land, og et ord som flere ganger går igjen, i den dårlig forbindelsen, er "Engine". Kan de også ha hatt problemer med motoren? 

Etter drøyte 10 timer er vi inne i Limfjorden og passerer Hals, som ligger på nordsiden av innløpet. Vinden har løyet en god del, men det er fortsatt opptil 15 m/s i kastene. I det vi seiler inn i den vesle havna i Mou, tre kvarters tid senere, er det ca 6 m/s, og stille sjø pga den beskyttende moloen. Vi fortøyer langskips på gjestebrygga i flott sol, og 16 grader. Sommerens opplevelsesrike seilas, som startet i Lærdal 14. juni, er nå avsluttet, og båten skal nå i innendørs vinteropplag.

Her i Mou og ved samme brygga, var det jeg hentet båten, som ny 25. juni 2010. Jens var også med da, og var skipper på tur til hjem til Sognefjorden og Lærdal. Sigmund og jeg lå også her et par netter i slutten av juni i år, da vi kom vestfra i Limfjorden, etter seilasen over Nordsjøen, fra Norge. 

Etter nærmere 11 timer i stor sjø og mye vind, er det godt å komme i land, og skjelden har anker-drammen(e) smakt så godt! Vi setter oss på en krakk på brygga, og nyter Jægermeister'n i den fine kveldssolen.

I Mou ligger LP Yacht, som er et lite verft, der alle nye Bavaria seilbåter som selges til Norge, blir sjøsatt - etter å kommet på transport, landevegen fra Tyskland. Vi oppserverer raskt at det ligger en helt ny Bavaria 37 Cruiser lenger inn i havna. Det er tydelig at dette er en båt som ligger klar for hentig. 

Plutselig kommer det ruslende tre norske karer for å ta en prat. Gutta (to fra Bodø og en trønder, som er bosatt i Bodø), er kommet til Mou for å hente ny-båten til trønder'n. Til alt overmål fyller den nybakte båteieren 50 år i dag. Dermed går reste av Jægermeister'n i strupen på tørste nordmenn! 

Det blir en hyggelig bryggeprat og senere på kvelden er Jens og jeg på plass, for å se på nybåten til nordlendingen. Gutta har fått forsinket hjemreisen pga at det ved en feil er fyllt diesel på ferskvannstanken! Dette ble oppdaget ved at det kom varm diesel i krana på oppvaskkummen - tenk den lukta! Men, men - det blir skyllet og tappet, gjentatte ganger, slik at de har planlagt avreise til Norge i morgen.

Dagens seilas: 46 Nm - 10:45 time

Dagens seilas: Grenå - Mou i Limfjorden


Fornæs fyr er Jyllands østligste punkt
En fornøyd skipper etter en lang og hektisk dag på sjøen
Karen tv fyller 50 år i dag, og er i Mou for å hente ny båt.










Grenå (Djursland)

Landligge - tirsdag 19. august

Når vi står opp i 7-tida, ser været brukbart ut - sol og delvis skyet, 13 grader, og 6 - 7 m/s vind (fortsatt fra SSV). Dette ser forholdsvis bra ut.

Vi spiser frokost, og smører nistepakke, som plasseres i kjøleboksen. Kjekt å slippe å lage mat, hvis det blir urolig sjø. Når vi avslutter frokosten, har vinden økt betraktelig til 10 - 12 m/s. Vi avventer derfor klargjøring for seilas. Ut over formiddagen øker vinden videre til 12 - 15 m/s, og opp til over 18 m/s i kastene (sterk kuling). Værmeldingene viser også "svært mye vær" N-over den havstrekningen, mot Hals (ved innløpet til Limfjorden), som vi har tenkt å seile. Vi beslutter derfor å utsette dagens seilas, da det ikke er ønskelig å være på sjøen i et slik grisevær. 

Etter frokost blir det en fottur på butikken, et par km unna, for å provantere det aller nødvendigste. Det blir mest avslapping innendørs i båten i dag, da regnbygene kommer og går. Vinden piper i mastene og en kjenner at den tar tak i båten. Da den allerede sterke vinden ser ut til å øke ytterliger på, legger vi for sikkerhets skyld, en ekstra fortøyning ("spring") til brygga. 

Utpå kvelden blir dagens "Gourme-måltid" tilberedt - Wienerpølsen med potetmos, og pærer med krem til dessert. Det blir tidlig kvelden, etter at værmeldinga for morgendagen er sjekket - og den viser at det skal bli brukbart vær N-over. Da blir det seilas.


Ferjekaia i Grenå
Grenå gjestehavn har omfattende fasiliteter
 
Det blåser friskt i havna i Grenå





Samsø (Ballen) - Grenå (Djursland)

Seilas dag 2 - mandag 18. august

Vi er opp i 6-tida, for å sjekke om været er brukbart for å seile til Grenå, i dag. Det er 13 grader, sol med noen skyer i horisonten, og vinden er 6 - 7 m/s i havna. Det er meldt noe mer vind utover dagen - ca. 10 m/s fra SSV. Dette melder både Yr og Dmi (som er danskenes meterologiske institutt).  

Klokka er halv ni når vi bakker ut fra bryggeplassen i gjestehavna i Ballen, og setter kursen NNØ-over ut fra moloen, som beskytter havna. Vel ute i Samsø Bælt blåser det kraftig fra SSV - det vil si at vi får vinden inn rett bakfra og vi seiler en stund platt lens med forseilet, i ca. 5 knop. Vinden øker til ca. 9 - 11 m/s og med opp til 13 m/s i kastene. Vi har ca. 1,5 - 2 meter bølger med oss. 

Etter ca. 1,5 t seiler vi gjennom Vejrø Sund, som er en 20 m dyp renne mellom Vejrø (om BB) og et værnet fuglereservat (om SB).  Etter passering av Vejrø kommer vi en stund inn i et litt smulere farvann, som ligger i le av øya. Men dette varer ikke lenge - snart øker vinden på til 12 - 15 m/s, med opptil 17 m/s i "støtene", som danskene sier (liten til stiv kuling). Vi ruller inn forseilet og "motrer". Det kommer noen små regnbyger, men også noen solgrimt. 

Vi passer den lille øya "Hjelm" om BB, og med det hvitkalkede fyret, er dette en skikkelig seilingsmerke, som vi ser i flere timer. Når vi nærmer oss Grenå, avtar vinden noe - til ca. 10 m/s. Men vi får fortsatt bygevær, nå med både lyn og torden - rikelig ufyselig er det når vi kommer til innseilinga til Grenå. Det har vært en skikkelig "huske-seilas" i dag. Vi gjør en ekstra runde innenfor moloen, slik at vi skal unngå de værste regnskurene, når vi skal fortøye. 

Vi tar sikte på en bryggeplass på le-siden av av treskute, og den hyggelige tyskeren ombord, tar imot fortøyningene. Klokka er nå blitt 15:30 og vi har vært i sjøen i 7 timer.

Det begynner å regne igjen, i den vi tar en sparertur til den lokale "Rema 1000", som ligger et par kilometer fra gjestehavna. Vel tilbake i båten blander Jens et par "Tinto de Verano", som smaker godt, og minner mye om smaken av den spanske nasjonaldrikken "Sangria". 

Dagerns seilas: 37 Nm - 7 timer.


Dagens rute: Samsø (Ballen) - Grenå (Djursland)
Vi legger ut fra havna i Ballen (Samsø)
Kjekt triks for å huske styrbord og barbord lanterneføring






Samsø (Ballen Havn)

Landligge - lørdag 16. og søndag 17. august

Lørdag.

Etter en solid frokost, blir det en tur "på apostlenes hester", for å se hva Samsø og Ballen har å by på. Været på formiddag er bra, med anslagvis 20 grader i skyggen utpå dagen. Det er fortsatt ganske sterk vind, og etter å ha sjekket værmeldinga, bestemmer vi oss for å ligge en natt til i denne idylliske havna.

På både syd- og nordsiden av havna er det flotte badestrender, men det er kun en håndfull som benytter anledningen til en dukkert. Vi spaserer også forbi den flotte gamle handelsgården, ser på de mange erværdige hotellene og det blir også en tur ut til de nye leilighetsbyggene som er bygget rett ved badestrendene. 

Etter mye spasering blir vi kaffe-tørste og rett overfor havna ser vi at det ligger et hyggelig bakeri, der det er uteplasser. Som sagt, så gjort! Etter få minutter sitter vi i le for vinden, i solveggen med kaffe med "nogo attat". Men det bli en urolig kosestund - plutselig blir våre søtsaker et attraktivt samligssted for en hel skokk med veps.

Den lokale "Dagli'Brugsen" er opp både lørdag og søndag, og det blir en tur innom for å gjøre de nødvendige innkjøp.

Jens er kveldens kokk, og han disker opp med en nydelig salat ispedt velsmakende, panne-brunede kyllingbiter. Til dette serverer han også edle bobler av beste sort. Nydelig!

Søndag.

Vi er tidlig på beina, for å se på været (les: uværet) og ikke minst værmeldingene framover. I dag lover det ikke godt - det er meldt store nedbørsmenger, og i tillegg sterk vind. Da vi ikke ønsker å gå ut på sjøen i et slik grisevær, blir det nok en dag med landligge. Men det ser nå ut til at det blir brukbart i morgen. Da blir det seilas til Grenå, som ligger på Ø-spissen av Djursland.

Utover dagens "bøtter" det ned, og det blir innedag i cockpit, der kalesjen kom på i går kvelden. Vi skrur på luftvarmeren og snart er det hyggelige 23 graders varme under kalesjeduken. 

Vi tar en tur på "Brugsen" i dag også (innimellom regnskurene), og kjøper inn til kveldens middag som blir "Mørbrad-gryte", med paprikasaus og ris.

Håper at været blir som meldt i morgen. Det ser brukbar ut, men forsatt vind litt i overkant. Vi planlegger å dra av gårde tidlig, dersom været blir som meldt.  


Kjekt med oversiktskart!

 Flott beliggende leiligheter ved sandstranen i Ballen
Havnefoto fra Ballen (Samsø)
Jens er klar for middag
Kyllingsalat med tilbehør - smaker bra!



Århus (Egå Marina) - Samsø (Ballen Havn)

Sommerseilas 2014 del 2 
 
Seilas dag 1 - fredag 15 . august 
Søndag 6. juli kom jeg hjem til Fagernes etter en flott seilas, som startet fra Lærdal 14. juni: Nedover kysten av Vestlandet, over Nordsjøen, inn i og gjennom Limfjorden, ut til Anholt i Skagerak, og derfra sydover, via Grenå på Djursland, til Egå Marina, noen km nord for Århus. 

I Egå hadde jeg leid sommerplass, og etter noen dager hjemme, reiste Randi og jeg nedover med bil, og ankom båten natt til fredag 11. juli. Vi ble i Danmark i nesten tre hele uker (reiste hjemover til Fagernes igjen med bil onsdag 30. juli). I Århus hadde vi mange hyggelige dager, sammen med Stian, Betinna og de tre barnebarna våre: Birk, Luna og Lærke. Ørjan, Line og Vetle kom også noen dager på Danmarksbesøk, og det ble mange hyggelige aktiviteter med "stor-familien". Det ble grilling, bading og annen hygge. 

Etter to uker hjemme på Fagernes, reiser kamerat Jens (Ingebrigtsen) og jeg, onsdag 13. august, nedover med bil og ferge Larvik - Hirtshal, for å ta sen-sommerens siste seilas. Vi beregner å seile ca. en ukes tid. Siste stopp på denne seilasen vil bli i Mou (i Limfjorden), der båten skal ligge lagret innendørs den kommende vinter.

I dag seiler Jens og jeg ut fra Egå Marina i 9-tida, etter å ha fyllt drivstoff, og ferskvannstanken. Kursen setter SSØ-over Århus Bugt. Det er fin sol og 16 grader. Vinden er 5 - 8 m/s og fra VSV. Vi får en fin seilas på skarp slør i ca. 2,5 time. 

Fra vest kommer det etter hvert inn noen lokale lavtrykk, og vinden øker til 9 - 12 m/s, og det kommer også noen spredte regnbyger. Etter en stund tar vi inn forseilet, og seiler deretter på storseilet. Vi ser at det er betydelig bedre vær Ø-over. 

Etter ca. 3 timers seilas passerer vi Ø for den ydylliske øya Tunø, og seiler videre SSØ-over mot S-spissen av Samsø. Etter hvert som vi nærmer oss V-siden av Samsø, og ser inn til Sælvik, kommer ferga ut, som går mellom Samsø og Hou på fastlandet. Denne passer foran oss, med god margin. 

Sola har tittet fram igjen etter de nevnte bygene, og det er gode 18 grader i skyggen. Vi får etter hvert vindmølleparken syd for Samsø i sikte, og etter å ha seilt forbi Kolby havn, dreier vi østover, runder sydspissen av øya, og setter deretter kursen nordover "Samsø Bælt". Når vi nærmer oss "Ballen havn", har temperaturen steget til behagelige 23 grander og været er nydelig. Vinden har løyet og er nå 4 - 5 m/s fra V. 

Vi sikter oss inn på en grei gjesteplass i havna, og en hyggelig nederlender (på nabobåten) kommer på brygga og tar imot fortøyningene. Vi surrer akterstavnen godt til pælene og derved er vi ankommet Samsø. Klokka er presis 17:00, og vi har vært i sjøen i 8 timer. I havna er det gangske mange båter og de fleste er Tyske og Danske. Ballen er et hyggelig lite sted med mange restauranter, hoteller og en butikk. Selv om det er sent på sommeren, er havna ganske fullt av gjestebåter.

Vi har fått en av de beste plassen i havna, og like ved serviceanlegget for gjesteseilere. Vi har kledd oss godt i dag, og det er godt å få av seg seiler-tøyet. Når vil det smake god med en anker-dram (eller to). Det blir en hyggelig stund på dekk med "en lille" Jægermeister og en "Bayer", som danskene kaller det meste av ølet stitt. 

Livet er herlig, og snart er det tid for mat, etter en lang dag og fin dag på sjøen. Jens inviterer til middag, og snart er vi på plass i den nærmeste restauranten, hvor vi får terrasseplass, med utsikt over havna. Etter det godt måltid med tilbehør, rusler vi tilbake til båten. Den gode sjølufta, maten og drikket, gjør at vi blir trøtte, og finner køya, i det klokka passerer 23. I morgen tidlig vil vi vurdere om vi skal seile til den værutsatte øya Anholt, til Grenå eller om vi skal ligge ytterligere en natt på idylliske Samsø. 

Dagens seilas 35 Nm - 8 timer.


Dagens rute: Egå (Årshu) - Ballen (Samsø)
For fulle seil mot Samsø
Havna i Ballen er Samsø's største havn, av i alt 5 havner
"Den gamle kjøpmannsgård" i Ballen, Samsø
Her er det sykkel som gjelder - selvbetjening!




Til familie, slekt, venner og bekjente!

Fjorårets seilas tur / retur Lofoten ble en minnerik og eventyrlig reise. De mange naturopplevelser - det å oppleve gammel og nyere kystkultur, besøk på kjente og ukjente steder, og det å bli kjent med andre og interessante mennesker, har gitt meg "blod på tann"!

Sommerens syd-gående seilas er nå gjennomført. Seilasruten har vært: Ut Sognefjorden, nedover kysten av Vestlandet, over Nordsjøen fra Lista til Thyborøn (som ligger ved det vestre innløpet til Limfjorden). Videre gjennom Limfjorden, østover Kattegat til den særpregede, tropiske øya Anholt, sørvest-over til Grenå, rundt Djursland og inn til Egå Marina i Århus.

Helt vest og i utkanten av Århus har Stian og Betinna hus, og mye av oppholdet vårt, som vil vare mange uker framover, bli brukt til å være sammen med barnebarna og dere foreldre. Århus vil også bli "base" for utflukter på land og noen mindre seilturer i sjøen, øst og syd for byen. Kanskje en liten seilas til den mye omtalt øya: Samsø?

Fra avreise i hjemmehavna i Lærdal, lørdag 14. juni og til vi klappet til kai i Århus 4. juli, kan følgende fakta oppsummeres:
    • Seilt distanse:              602 Nm (tilsvarer 1.115 km)
    • Antall seilasdager:         15 dager i sjøen
    • Antall havneanløp:         19 havner
    • Antall timer i sjøen:       100 timer
    • Antall landligge-dager:    6 dager
    • Seilte alene fra Lærdal til Tananger.
    • Fra Tananger til Århus deltok gjesteseiler Sigmund (Hovrud). 


Sigmund og jeg kom hjem til Fagernes sist søndag (6. juli - med fly fra Aalborg til Fagernes Lufthavn Leirin). I morgen (torsdag 10. juli) reiser jeg sydover til Årborg igjen med bil, og med "SuperSpeed" fra Larvik til Hirtshals.

Nord-gående seilas: Århus - Lærdal, vil antagelig starte i første halvdel av august. Alternativt vil båten bli lagt i opplag i Danmark kommende vinter. Avgjørelse om dette vil bli tatt i løpet av få uker.

Om denne bloggen:

Intensjonene var at jeg under seilasen, daglig skulle skrevet blogginnlegg, og publisert dette sammen med foto. Men pga til tider svært dårlig WiFi i havnene (særlig for bildeopplastning), så legges bloggen min, medfølgende foto, ut nå og samlet.

Bloggen er kronologisk bygget opp, det vil si at de nyeste innleggene ligger øverst, og de eldste nederst. Du kan også sende en hilsen eller skrive dine kommentarer i bloggen. Så god lesing...

NB: Dersom du ønsker å se bloggen fra seilasen til Nord-Norge i 2013, så finner du den her: 
http://sanselos-seilas2013.blogspot.no/ 


Fagernes 9. juli 2014
Med maritim hilsen
SkipPer


Vakre Kvitsøy i Rogaland
Kystlandskap ved Haugesund



Grenå - Århus (Egå Marina)

Seilasdag 15 - fredag 4. juli


Vi er på beina kl. 7 - det er lettskyet og 15 grader. Noen minutter før kl. 9, passerer vi ut av moloen i Grenå. Seilasen går S og SSV-over langs østsiden av Djursland. Vinden ligger stort sett i området 5 - 7 m/s og kommer fra SV. 

Når vi endrer kurs i mer V-lig retning får vi en fin slør-seilas og været klarner opp, og det blir så og si skyfri himmer. Temparaturen stiger betraktelig.

Når vi seiler inn i Egå Marina, noen kilometer N for Århus, er det et nydelig sommervær - 24 grader. Det blåser ganske kraftig fra brygga, men med noen anstrengelser, så får vi godt feste for båten. 

I Egå Marina har jeg bestilt havneplass for en hel måned. Det vil da bli rikelig med tid til å være sammen med Stian, Betinna og de tre barnebarna våre, som bor i utkanten av Århus. 

Egå Marina er Øst-Jyllands største marina med over 650 båtplasser. Jeg går til havnekontoret for å få tak i havnemesteren, men der er det stengt. Forsøker å få tak i han på telefon, men lykkes ikke. Vi får derved ikke anvist noen fast plass i havna, enda. Vi får se i morgen om han dukker opp. Havneområdet er svært og det er både restauranter, seilforening, roklubb og  båtrelaterte butikker osv. osv. I tillegg er det gangavstand til et kjøpesenter. Busstopp for bybuss inn til sentrum av Århus ligger også like i nærheten.

Det blir en liten spasertur i det flotte og store havneområdet, og deretter opp til hovedveien, for å orientere oss om hvor en kan ta bussen inn til Århus. 

I morgen vil Stian & Co komme på besøk i havna, og ellers skal vi gjøre klar båten etter flere ukers seilas.

Søndag morgen blir det avreise til Aalborg Lufthamn for å fly til Fagernes Lufthavn Leirin. Etter noen dager på Fagernes, blir det atter tur til båten i Århus for late dager i Danmark. 

 Dagens seilas: 42 Nm - 6,5 time

Fin seilas i nydelig vær mot Egå (Århus)

Kjekk bryggeplass i Egå Marina
Kveldsstemning i Egå Marina

 Solnedgang i Egå Marina


Grenå

Landligge - torsdag 3. juli


Oppe i halv-åttetida og sjekker været. Det blåser kraftig - ca. 10 m/s og er grått og trist. Vi beslutter å ligge i ro i dag. Det har ingen hensikt i å seile til Ebeltoft i et slik vær. Værmeldinga viser at det er mindre vær i morgen, og da setter vi kursen rett mot Egå Marina i Århus.

Vinden løyer litt utover dagen. Formiddagen blir benyttet til div. gjøremål; Sigmund spleiser tauverk, for å forbedre brukervennligheten på dette, og jeg har div. andre gjøremål i båten. 

Utpå dagen blir det en gå-tur mot sentrum i Grenå, som ligger et par kilometer fra havna. Vi slipper å gå så langt, da det er bakeri og en Rema 1000 butikk nær havneområdet. Vi handler det som mangler, og går tilbake i båten. Middagen består av saftige tykke, langstekte svinekoteller med rødkål og tilbehør. I tillegg blir det danske jordbær og fløte til dessert. 

Ellers blir det en liten tur på bryggene etter middag.Vinden har nå løyet til 4 m/s i løpet av kvelden, og værmeldinga tyder bra for morgendagen. Da blir det seilas til Århus.


Gjestehavna i Grenå

Grenå - kreativt båtnavn!

Kattegatsenteret i Grenå er en turistattraksjon

 

Anholt - Grenå

Seilas dag 14 - onsdag 2. juli


Våkner i 3-tida i natt av at det begynner å blåse kraftig, hører det piper i mastene på båtene i havna. Etter hvert kommer det tordenvær og kraftig regn. Ligger og hører på dette en halv time, før jeg bestemmer meg for å stå opp og sjekke fortøyning. Det er relativt lyst ute, selv om mørke tordenskyer dekker store deler av himmelen. Det er folk på dekk på mange av båtene, som også vil se etter at alt er i orden, pga den sterke vinden. 

Etter et par timer bedrer været seg, og når vi står opp i 8-tida er det bra vær og 15 grader. Vi sjekker værmeldinga, som sier at det blir noe vind i dag, og litt i overkant i morgen. Det blir da bestemt at vi tar en titt på øya, på formiddagen, og seiler videre til Grenå på ettermiddagen. 

Den blir en tur på sykkel i dag, først rundt N-siden av øya, for deretter å sette kursen Ø-over til den lille klyngen av hus, med butikk og kirke, og deretter videre til flyplassen. Ja - øya har flyplass, men denne er bare en liten, gressvokst rullebane, og det er ingen flyrute hit. Det står en 3 - 4 småfly på plassen - antagelig en lokal flyklubb som benytter plassen. Fra flyplassen sykler vi videre i en vakker natur, som minner om ås-terreng og med den samme gode lukten, som på fjellet i Norge. Veien går nå videre på S-siden av øya og tilbake til havna. 

Litt før kl. 14 settes kursen ut gjennom moloen og S-over langs Ø-siden av vindmølleparken, som vi også så i det fjerne når vi ankom Anholt i går. Det blir en huske-seilas med ca 2 meters bølger, med vind stort sett på 8 - 10 m/s og med opptil 12 m/s i kastene - fra VNV. 

Ved syd-enden av vindmølleparken endres kursen mer VSV-over og direkte mot Grenå som ligger på øst-spissen av Djursland. Litt før kl. 19, seiler vi inn bak moloen i den store havna i Grenå, og det er stille sjø inne i gjestehavna. Men - det blåser fortsatt 8 m/s og etter noe bask i den sterke vinden,  får vi fortøyd ytterst på en brygge - med et par hyggelige og hjelpsomme tyskere som bryggenaboer. Havna i Grenå er som de fleste havnene vi har besøkt i Danmark, svært velorganisert, har flotte brygger, lett tilgang til vann og strøm, og har et rent og pent sanitæranlegg. 

Vi planlegger å seile til Ebeltoft i morgen (torsdag) og til Århus (Egå Marina) på fredag. Vi får sjekke værmeldinga i morgen tidlig.

Dagens seilas: 29 Nm - 5 timer

 
Flyplassen på Anholt
Ås-terreng på Anholt

Anholt - frodig landskap

Anholt - lokalt establissement

Grenå - vel fortøyd i sterk vind

Mou - Hals - Anholt

Seilas dag 13 - tirsdag 1. juli


Allerede kl. 9 er vil seilasklare, og går ut fra den lille, trivelige havna i Mou, med kurs Ø-over. Vi har allerede fyllt drivstoff. Det er normalt ikke drivstoff på brygga i Mou, men den serviceinnstilte Lars Pedersen (LP Yacht) sender en mann med drivstofftank i en varebilen ut til brygga, for at vi skal kunne fylle tanken på båten. 

Det er slutt på det glutenfrie brødet, og vi legger derfor seilasen innom den lille, trivelige byen Hals, for å handle litt. Hals ligger på N-siden, ved det østre innløpet til Limfjorden, og er en mye besøkt havn. Her går det også ferje over til Egense på S-sida av Limfjorden. Ellers er det mange turister her i sommermånedene. På "Superbrugsen" har de det meste, og både glutenfitt brød og øl, er av varesortementet. Det blir kun en halv times stopp i Hals og vi setter kursen videre Ø-over mot den mye omtalte / omskrevne øya Anholt. Været er flott, og etter en halv times seilas, er temperaturen steget til 21 grader.

Anholt er seilernes øy, og den eneste tropiske øya i Norden. Den er kun 22 kvatdrat-kilometer, og mye av østsiden av øya er ørken. Beliggenheten midt mellom Varberg i Sverige og Grenå på Djursland i Danmark, gjør øya eksklusiv. Her er det 50 km til nærmeste fastland og er seilernes paradis. De fleste av seilbåtene er fra Danmark og Tyskland, men det er også mange svensker, og noen få nordmenn. 

Det er flott vær, med svak vind fra NØ, og det er en del skipstrafikk i området. I sør ser vi den store vindmølleparken på 111 vindmøller, som står plassert på havbunnen, og som dekke ca. 4% av det danske energibehovet. 

Ca. kl. 14 får vi Anholt i sikte, og to og en halv time senere går vi inn i havna. Det er tilnærmet vindstille og 22 grader. Vi tar en kveldstur på bryggene, videre N-over stranden og får en flott opplevelse, når solen går ned i havet. 

Tilbake i båten blir værmeldinga sjekket. Er usikre på om vi skal seile til Grenå i morgen (onsdag) , eller om vi skal være over en hel dag på Anholt, og seile til Grenå på torsdag. Værmeldingen i morgen får avgjøre dette.

Dagens seilas: 47 Nm - 7,5 time


I Hals er det stor trafikk i havna og vi går på "Superbruksen" for å proviantere
Øst for Hals møter vi Kystvakta

Kartplotteren viser at vi har kurs rett mot Anholt

Anholt - litt tidlig i sesongen - havnen domineres av tyske, danske og svenske båter

 Flott ettermiddagssol i en stille Anholt havn

Flotte strender på Anholt

Solnedgang på Anholt